Reis til Utsira og opplev det idylliske øysamfunnet ute i havet. Daglig båtrute fra Haugesund (Garpaskjærskaien) til Utsira, Norges minste kommune med sine rundt 200 innbyggere. Utsira ligger 18 km vest i havet fra Karmøy og kan blant annet by på: Verneverdig kystkulturlandskap, gatekunst i verdensklasse, merkede turstier i utmark, et sjøhusmuseum som er åpent etter avtale, mulighet for å ”jakte” (med kikkert) på nye arter i et av Norges flotteste fugleeldoradoer med hittil over 317 forskjellige arter, verdens første vind- og hydrogenanlegg og ikke minst Norges høyest liggende fyrstasjon med sine 68 m.o.h.
Utsira fyr er den mest besøkte attraksjonen på Utsira. I dag er bare ett av fyrene i drift. Fyrene er Norges eneste gjenværende tvillingfyr. Utsira fyr har tatt hånd om værobservasjoner for meteorologisk institutt siden 1867 og er Norges eldste meteorologiske stasjon i sammenhengende drift. Sommerstid er det gode muligheter for å få innblikk i fyrlivet, slik det en gang var, ved besøk på fyrstasjonen.
Sørevågen har også sandstrand, badebrygge og grill. Her er også gjestehavn med vann og WC. Sildaloftet har gjestebrygge med dusj, toalett, vaskemaskin og trådløst internett.
Historie
Det har bodd mennesker fast på Utsira siden folkevandringstiden, men det er også funnet boplass fra eldre steinalder. Bosetting for 10000 år siden. Utsira ble utskilt som egen kommune fra Torvastad i 1924.
Ved det første ordinære valget i 1926 skjedde det mirakuløse at 11 av 12 innvalgte representanter var kvinner. Åsa Helgesen ble valgt til Norges første kvinnelige ordfører og ledet «skjørteregimet» på Utsira i to år. Kvinnevalget på Utsira var en politisk sensasjon og ble lagt merke til langt utenfor Norges grenser.