På lik linje med Helgoland i Tyskland og Fair Isle ved Shetland, så er Utsira kjent for sitt sjeldne fugleliv. Øyene ligger langt ute til havs og fungere som siste og første stopp før og etter en havkryssing. Det store kystnære trekket av fugl går imidlertid lenger inne langs kysten av Karmøy.
Siden Utsira har en så sentral plass i Norges ornitologiske historie, så har Utsira kommune lenge stresset fremtidige utbyggere av Utsira Nord; Vi kan ikke drite oss ut på fugl når den første pilot på offshore havvind planlegges ved Utsira Nord.
Her er et knippe fugleprosjekt som Utsira kommune bistår med:
Lomvi-prosjekt:
tre-årig NINA prosjekt støttet av Equinor. Fangst av 15 lomvi i 2022, 2023 og 2024, med gps-sporing i hekketid (til gps-tag detter av) og lyslogg som sporer lysintensitet og oppholdsområder i vintermåneder. Utsira kommune deltar i fangst og tilrettelegging for forskere. Vi har signalisert ønsker om presentasjon av data i ettertid i framtidig forskning/besøkssenter.
Spoor-kamera:
DWO og Solvind AS har testet ut AI/KI teknologi, som gjenkjenner fugler. Tar bilder av fugl og fluktrute til fugler som passerer inntil to km fra kamera (større fugl som havsule er gjenkjennelig på +500 meter). Skal stå ut 2023.03.29. Utsira kommune har stresset felles rapport fra begge kamera
Radar fugleovervåkning:
NINA prosjekt (bakkestøtte betalt av Å Energi/Ori..) Geir Mobakken verifiserer radarbilde til art. Radarbilde kan ta inn flokker på 1 mil. Avtale mellom Utsira Fuglestasjon og NINA. Prosjektet har også radar ved Lista Fyr for sammenligning av trekk forbi Lista og Utsira Nord. Radaren har ikke ioniserende stråling. Les mer om stråling på arbeidstilsynet.
Les også om andre Forskningsprosjekt på biologisk mangfold i utsira.kommune.no