Søk
Lukk denne søkeboksen.

Stiller hele øya til rådighet

Haugaland Kraft er i ferd med å gjøre Utsira til et levende laboratorium

Roar E Jacobsen

Haugaland Kraft er i ferd med å gjøre Utsira til et levende laboratorium. Det kan komme oss alle til gode.

Haugeland kraft utsira
UT I HAVGAPET: Direktør Stein Inge Morisbak i Haugaland Kraft skal buke Utsira til å teste ut framtidens kraftløsninger. Foto: Alfred Aase

HAUGESUND: Pilotkunder er kontaktet og Utsira kommune er med på avtalen. Haugaland Kraft vil gjøre Utsira til et smart nett- og kraftsamfunn.

– Vi er allerede i gang med deler av prosjektet. Det blir et stort prosjekt som både vil hjelpe kundene våre til å spare strøm og å redusere behov for kostbare investeringer i strømnettet, sier Stein Inge Morisbak.

Han er direktør for utvikling og digitalisering i Haugaland Kraft, og som skal bruke Utsira som testarena for framtidens energiløsninger.

Ute i havgapet på Utsira, med perfekte værforhold til å kunne produsere strøm, er kommuneledelsen entusiastisk.

UTSIRA

– Vi blir et levende laboratorium og vi stiller hele øya til rådighet. Vi er et lite samfunn med rundt 190 innbyggere, men vi er et fullverdig samfunn med skole, sykehjem og offentlig transport. Utsira kan bli et utstillingsvindu for det smarte kraftsamfunnet, mener næringsutvikler Tore Meinert i Utsira kommune.

Utsira får i dag dekket strømbehovet sitt gjennom en sjøkabel fra fastlandet, og det vil ifølge næringsutvikleren koste Haugaland Kraft flere titalls millioner kroner å utvide kabelen med kapasitet til å levere strøm til framtidig kraftkrevende industri på Utsira.

Spare penger på strøm

Derfor tenker Haugaland Kraft nytt med en testarena for framtidens teknologi for produksjon, styring og forbruk av strøm.

– På Utsira skal vi teste ut smart energistyring i alt fra privatboliger og næringsbygg, til større strømnett. Vi ønsker å hjelpe kundene våre til bærekraftig energibruk og med å spare penger ved å bruke strømmen fornuftig og i billigere timer på døgnet – uten at det skal gå utover komforten, sier Stein Ingen Morisbak i Haugaland Kraft.

Utviklingsdirektøren ser også for seg at andre kraftselskap eller bedrifter i andre grønne bransjer, kan bruke Utsira som testplass for utvikling av digitale løsninger.

Kort fortalt handler Utsira-prosjektet om å produsere strøm via solcellepanel, vindkraft og muligens bølgekraft.. Energien lagres i batterikasser og som hydrogen. Det blir energistyring av nettet og i bygninger fra sentralt hold, i dette tilfellet fra Haugaland Kraft.

– Dette skal selvsagt ikke gå ut over kundenes behov for strøm når de trenger det, men ofte er det ikke nødvendig at varmtvannstanken står på, eller at elbil-laderen lader bilen til alle døgnets tider. Det viktigste er kanskje at bilen er ladet tilstrekkelig for dagen og at det er varmt vann til morgendusjen og til oppvasken, sier Morisbak.

Morisbak forteller at prosjektet inkluderer både Haugaland kraft Energi og Haugaland Kraft Nett.

Haugesund – Karmøy

– Kundene på Utsira vil få installert ulike smarte energiløsninger. Blant annet en kraftplugg som er selve hjerte i strømsparingen, sier Morisbak.

– Utsira blir teststasjon – vil resultatene komme kundene deres i Haugesund og Karmøy til gode?

– Ja, klart det vil gjøre det. Det vi gjør på Utsira gjør vi i parallell med å teste ut og lansere framtidens energiløsninger til kundene våre. For tiden holder vi på med å installere solcellepanel på taket til Haugaland Kraft, så vi bruker også vårt eget kontor som testarena. Dette handler om framtidens energiløsninger, sier Stein Inge Morisbak.

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Relaterte innlegg

­Dato:   28. august Sted:      Krambuloftet Lunsj:  Noe å bite i 😊 Tema: Marine næringsparker – nye muligheter for samhandling til havs 12:30 Velkomst kaffe +

Fugl og havvind

På lik linje med Helgoland i Tyskland og Fair Isle ved Shetland, så er Utsira kjent for sitt sjeldne fugleliv. Øyene ligger langt ute til

Den Magiske Havvinden over Utsira

Et forslitt uttrykk. En klisje fra et hopetall av turistbrosjyrer. At dette stedet og hint er magisk. Men nettopp derfor. Magiske Utsira. Eller den magiske

nb_NONorwegian