Søk
Lukk denne søkeboksen.

Landbruk

Bøndene på Utsira satser på lokal matproduksjon, tar vare på våre på våre lokale mattradisjoner, og sørger for at øyas unike kulturlandskap ikke gror igjen.

Gjennom nyskaping og satsing på økologisk produksjon bidrar de til å utvikle samfunnet og sørger for bevaring av vårt biologiske mangfold. Landbruket gir oss arbeidsplasser, og er viktige for et attraktivt reiseliv.

Landbruk på Utsira
aberdeen på vinterbeite
Aberdeen på vinterbeite

Storfe

På Utsira finner du rasene Dexter og Angus.

Storferasen Dexter er blant verdens minste, har sitt opphav fra Irland og passer godt for mindre bruk med brattlendt terreng og små fjøs. På Utsira altså.

Aberdeen Angus er en skotsk rase, utvikla på 1700-talet. Dyrene er hardføre, med sterke urinstinkt. Dyra har høy evne til å utnytte grovfor. Dette gjør dem til et godt vagl om en ønsker ei drift basert på egne forressurser og beiteareal. Høy feitmarmorering er sentralt om en ønsker et smaksrikt, mørt og saftig kjøtt.

Villsau

Bøndene som har villsau har som mål å berike kulturlandskapet og miljøet på Utsira med en stabil og velstelt villsaustamme til glede for både sauene og alle besøkende på øya.

Saueflokken har en stamme på ca. 250 voksne dyr, som går ute på øya hele året. På sommerhalvåret kan det bli opp mot 600 sauer med stort og smått.

Villsau på Utsira
Villsau på Utsira
nb_NONorwegian