Søk
Lukk denne søkeboksen.

Gjøre

På Utsira kan du senke skuldrene, oppleve naturen, kunsten, gjennomføre et seminar, kikke på fugler, eller bare besøke venner. Slitsomt? Nei!

Fiske

Du behøver ikke å gå så langt for å få god matfisk på Utsira. Allerede på ytterste moler i Nordvikvågen og Sørevågen er det gode muligheter for å dra i land fin sei, lyr og torsk. Tidvis i sommmermåneden er det også mulig å få en og annen makrell i havna.

Skal du ha stor torsk eller mengder av makrell må du ut i båt. Det er faktisk mulig å få kjøpt en liten trykksak med de beste fiske-med rundt Utsira. Kjøpes i administrasjonen.

Skal du fiske med andre redskaper enn stang er det disse regler som gjelder: Se fritidsfiske i sjø på Næring

Det finnes også flere gode fiskeplasser i Vestremarka og sørvestre deler av Utsira.

På sørvestspissen på Spannanes finnes et fint åpent sund nær en fin rasteplass ved Øygarden, Helganes (nordre del av kartusnitt på Spannanes) har samme muligheter men litt brattere svaberg. Fiskeplassen er skiltet ut fra Øygarden i vikingløypa.

 

Fuglekikking

Utsira er et eldorado for fuglekikkere som ønsker å finne sjeldne arter i Norge. Sibirske gjester som gulbrynsanger, tartarpiplerke og dvergfluesnapper er regelmessige i september/oktober. Mai/juni er beste tiden for sjeldne gester fra Sør-Europa, slik som rødstrupesanger, pirol og dverglerke. 
 
Utsira har hele 25 førstegangsfunn for landet og er en ettertraktet lokalitet å se på fugler. Sjeldne fugler sitter oftest i hager og langs veg i Siradalen. Grunnen til at det sees så mye sjeldne fugler på Utsira er øyas beliggenhet to mil ut i havet og at øya har lite skog for fuglene å gjemme seg bort i. I de beste trekkperioder i september til oktober kan det være over 150 fuglekikkere her ute. 
 
Du kan lese mer på Utsira Fuglestasjon sine nettsider: http://www.utsirafuglestasjon.no/ 

Fyrstasjon

Fyrstasjonen ble anlagt 1843 – 1844. Det ble bygget tvillingfyr, det vil si to tårn med en avstand på omtrent 200 meter. Dette er det eneste tvillingfyret der begge tårnene ble bygget innenfor samme fyrområde. Tårnene ble oppført i hoggen gråstein med innvendig foring av teglstein. Høyden på tårnene ble avpasset slik at lyshøgden ble den samme for tvillingfyrene. Tårnene er 13,3 meter høye.

Fyret er Norges høystliggende fyr og linsen er 78 meter over bakken. Det ene fyret ble nedlagt i 1890 og står uten lyktehus. Samtidig ble det i det andre fyret installert et stort fransk 1. ordens lynblinkapparat som fremdeles kan brukes. Den øvrige bebyggelsen er samlet i et firkantet tun og er av nyere dato. Dette skyldes at en del av bygningene ble skutt i brann av engelske fly i 1944 – 1945. Tunet omfatter maskinhus, oljetank, boliger og uthus, samt meteorologiske måleinstrumenter og vaktstue. Fyrstasjonen ligger i sammenheng med bebyggelsen på Utsira, det omliggende kulturlandskapet, og rester etter tyske befestningsanlegg.

Fyrstasjonen er kjent for at Meteorologiske institutt har foretatt kontinuerlige værobservasjoner her siden 1873.

Fyrtårnet
Lyskarakter: 3 lynblink hvert 60 sekund.
Beliggenhet: Araseto, 68 meter over havet.
Eier: Kystverket. Kystverket har leid fyrstasjonen videre til Utsira kommune med unntak av fyrtårnene.

Omvisning i tårnet etter avtale:
Utsira Overnatting v/Torstein Hansen

Tlf: 912 42 714

epost: utsiraovernatting@utsira.com

Gatekunst – UtsiraArt

Utsira er kjent som gatekunstøya uten gater. UtsirArt er et spennende kunstprosjekt som nå går verden rundt på nett og sosiale medier. Allerede ved ankomst på Nordvikvågen ser vi utslaget av europeiske gatekunstnere, blant annet spanske og britiske, som har boltret seg med maling og pensel.

Tegningene følger deg rundt hele øya. Hoppende jenter, forelskede par, blomster, fugler og ikke minst to kornsiloer, som ser ut som to suppebokser

Direkte til kart som viser hvor du kan se kunsten: Se kartet her

Museumsvandring - Mikal L Klovnings sjøhus

Åpent sjøhus på Utsira i sommer!

Velkommen til sjøhuset på Utsira i sommer!

DATO: Onsdager i juni og juli, kl. 13-17

STED: Klovning sjøhuset, Sørevågen, Utsira

PRIS: Voksen kr. 70,-, Honnør kr. 50,-, barn gratis (under 16 år) og medlemmer i Haugalandmuseets venner

 
MIKAL KLOVNINGS SJØHUS

Det blir sommeråpent i sjøhuset på Utsira onsdager kl. 13-17

Onsdag 28.juni
Onsdag 5.juli
Onsdag 12.juli
Onsdag 19.juli
Onsdag 26.juli

Her kan du se og oppleve et autentisk sjøhus, med båter og redskaper fra de store sildefiskeriene på Utsira.

Billetter kan kjøpes på Ticketco:

Inngang kr. 70/50. Barn gratis. Med billetten får du også gratis inngang til en av våre andre avdelinger i Haugalandmuseet, ved bruk innen 48 timer. Velkommen!

Mikal L. Klovnings sjøhus 

Sjøhuset ble oppført i 1870 av Mikal L. Klovnings farfar, Svend Mikal Larsen Klovning. I 1900 ble sjøhuset utvidet mot sør og i høyden. Det var i bruk i familien frem til 1955. Sjøhuset tilhørte et gårdsbruk på Klovning og det var kort vei fra tunet og ned til sjøhuset.  

Mer om sjøhusetbeliggenhet

Telefon: 52 70 93 60

E-post: post@haugalandmuseet.no

Geocoaching

Du trenger en gps eller en smarttelefon for å finne de ulike geocacher som er gjemt på Utsira. Det nødvendig at du logger inn på hjemmesiden til www.geocaching.com.  Dersom du logger deg inn som bruker er det mulig å laste ned koordinater og føre din egen logg over cachene du har funnet og mulig å gjemme ut egne geocacher.

Les denne kjekke artiklen i trening.no om geocache hvor Utsira trekkes fram!

5 enkle trinn til geocaching
1. Gå til www.geocaching.com og registrer deg. (Gratis)
2. Søk fram en post i databasen og last koordinatene inn på GPSen. Utsira Cachene
3. Følg GPSens veilvalg for å finne cachen. Eller på iphone
4. Signer loggen man finner i boksen. Eventuelt bytt skatt i boksen. Husk å bytte likt eller oppover.  

5. Logg funnet på www.geocaching.com. Legg gjerne inn en hilsen til den som har lagt ut posten og nyttig informasjon til de som kommer etter.

Utsira er deltaker i ” Frisk i friluft” der det satses på lavterskeltilbud for alle til å komme seg ut i friluft for å styrke folkehelsen. Geochaching er et av tilbudene i Frisk i Friluft på Utsira.  Folkehelsegruppe har kjøpt inn 3 gps’er hvor vi har lastet inn Utsira-chacher på. Les mer i siste nytt fra Folkehelsegruppa

 

Havgolf

For mer informasjon og bestilling kontakt Edith på telefon 52 22 87 00/ mobil 975 69 194 eller Hjalmar på 408 27 007 eller du kan sende en e-post til: utsira@utsira.info

Velkommen

Kanoutleie

Ta kontakt med Utsira Overnatting for kanoutleie

Mobil: 912 42 174

E-post: utsiraovernatting@utsira.com

Sparkesykkel, elektrisk

4 elektriske sparkesykler til utlån.

Kontakt Dalanaustet på 4185233

E-post: andersmyklebost@gmail.com

elektrisk sparkesykkel utsira

Siradagane

Siradagane på Utsira arrangeres årlig siste helgen i mai. Festivalen samler alle, sirabuer og andre som er opptatt av kystkultur, mat og drikke, konserter og andre kulturopplevelser

Sykkelutleie

Ta kontakt med Utsira Overnatting for sykkelutleie

Mobil: 912 42 174

E-post: utsiraovernatting@utsira.com

Treningsstudio

På Bølgen i Nordvågen er det et treningsstudio som gjestene kan benytte seg av. Sentret er ubemannet, døgnåpent og en betaler med Vipps

Turløyper

Vandring i Vikingløypa på Utsira
Se ruten her

Den gamle fyrvegen
Se ruten her

Vandring i Vikingløypa på Utsira
nb_NONorwegian